Skip to main content

Vaak meer mogelijk dan je denkt

Steeds vaker word ik gebeld met wat er allemaal mogelijk is en wat waar is van de coronaregels in de uitvaart. De grote uitvaartondernemingen hanteren namelijk andere regels dan de kleinere ondernemingen. Het allerbelangrijkste voor mij als uitvaartverzorger is dat uitvaarten, in deze tijd, nog steeds zo persoonlijk mogelijk blijven. Uiteraard wel binnen alle regels die de overheid en zorginstellingen stellen, bij deze laatste verschilt dat soms qua beleid.

Een uitvaart bij jou thuis regelen is daarom nog steeds mogelijk mits de 1,5 meter regel in acht genomen kan worden en met niet meer dan 2 personen aanwezig. Op die manier kunnen we op een veilige en persoonlijke manier nog steeds overleggen wat mogelijk is.

Uitvaart volgen via livestream

De huidige coronacrisis maakt het moeilijker om waardig afscheid te nemen van onze dierbaren. Het RIVM stelt dat er 100 mensen aanwezig mogen zijn bij een uitvaart (update: voor 25 januari t/m 9 februari geldt 50 personen), mits de locatie het toelaat. Maar dat is vaak bijna onmogelijk, omdat de meeste locaties plek hebben voor max. 60 personen. Dit betekent dat niet iedereen die dat wilt, aanwezig kan zijn bij een uitvaart. Een livestream kan dan uitkomst bieden. Wij werken nauw samen met AR-Video, maar via een uitvaartcentra is vaak ook veel mogelijk. Bij Crematorium Jonkerbos in Nijmegen bijvoorbeeld, wordt er een livestream gratis aangeboden om toch iedereen erbij aanwezig te kunnen laten.

Wanneer biedt een online livestream nog meer uitkomst:

  • Als er verschillende genodigden om gezondheidsredenen niet naar de afscheidsdienst durven te komen. Zo kunnen zij toch de uitvaart op afstand bijwonen;
  • Als er familie/vrienden ver weg wonen;
  • Als je de uitvaart intiem wilt houden, maar toch meer mensen de gelegenheid wilt geven er op afstand bij aanwezig te zijn.

Voor een livestream is slechts een internetverbinding nodig en een apparaat waarop dit te volgen is, zoals een tablet, smartphone of laptop. Het is tevens mogelijk dat de livestream wordt opgenomen, zodat de dienst later terug gekeken kan worden. Dit kan ook fijn zijn voor mensen die op het moment van de livestream niet de mogelijkheid hadden om de dienst te volgen. Zij kunnen een link ontvangen waarmee de uitvaart terug te kijken is.

Koffietafel in coronatijd

Uitvaartcentra waar de uitvaartplechtigheid plaatsvindt zijn uitgezonderd van de sluiting van eet- en drinkgelegenheden. Als de condoleance op dezelfde locatie plaatsvindt als de uitvaartplechtigheid, is daarom een nazit met hapje en drankje nog steeds mogelijk.

Kortom: Er is meer mogelijk dan dat je waarschijnlijk denkt. Schroom niet om contact op te nemen. Ik bespreek het graag met je.

> Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.