Skip to main content

Je denkt er natuurlijk liever niet over na, maar na je overlijden blijf je online gewoon verder leven als je dit niet regelt. Wil je je online zaken goed geregeld hebben indien je (voortijdig of plotseling) komt te overlijden, zorg dan dat je digitale nalatenschap goed inricht. Zo heb je zaakjes goed geregeld en hebben je nabestaanden geen stress en zorgen over wat er moet gebeuren en hoe. In samenwerking met 3AMI vind je hier onze tips en vertellen we waar je op moet letten.

Onderdeel van jouw uitvaart

Wellicht heb je al wel een idee hoe jouw uitvaart eruit moet zien en heb je deze ideeën al op papier gezet en met je familie of vrienden gedeeld. Misschien heb je zelfs al een muzieklijst uiteengezet, bedacht op welke locatie je uitvaart moet plaats vinden. En wie de uitvaartverzorging gaat doen. Maar heb je ook al bedacht hoe jij (niet) voort wilt leven online? Nee? Je bent niet de enige, maar vaak vergeten we stil te staan bij onze online nalatenschap.

Waarom zou ik mijn digitale nalatenschap regelen?

  • Jouw profiel duikt niet zomaar op
    Veel mensen vinden het geen prettig idee dat het profiel van een overledene opeens kan opduiken. Vooral voor je nabestaanden kan dit op een ongewenst moment gebeuren waardoor ze aan hun verdriet herinnerd worden.
  • Bestanden gaan niet verloren
    Bij sommige websites en accounts kan het zijn dat bestanden na verloop van tijd verwijderd wordt omdat er bijvoorbeeld lang geen activiteit heeft plaatsgevonden.
  • Minder stress en gedoe voor nabestaanden
    Als nabestaande heb je vaak al veel aan je hoofd, je wilt hem of haar niet opzadelen met het maken van bepaalde keuzes of het uitzoeken van jouw ‘online aanwezigheid’.

Er zijn veel manieren waarop je jouw digitale nalatenschap goed kunt regelen.

Dit zijn onze belangrijkste tips:

  • Tip 1
    Zoek iemand die je vertrouwt en redelijk goed overweg kan met internet en computers en laat hem of haar de instructies achter wat er met al je accounts moet gebeuren.
  • Tip 2
    Sla je inloggegevens veilig op in een passwordmanager, zodat er makkelijk ingelogd kan worden en alle inlogcodes toegankelijk zijn.
  • Tip 3
    Je kunt ook via een notaris een online execteur benoemen. Hij of zij krijgt na jouw overlijden toegang tot je zogenaamde digitale kluis. In deze kluis bewaar je al je online gegevens zoals inloggevens, wachtwoorden en pincodes. Je online executeur kan dezelfde zijn als je ‘gewone’ executeur testamentair maar het kan ook iemand anders zijn.

De belangrijkste media op een rij

Tijdens gesprekken in de uitvaartzorg stel ik deze vraag vaak : “Ga eens na, waar op internet ben jij overal te vinden?” Google, Facebook, Instagram, Linkedin, wellicht heb je bitcoins, gegevens in de cloud, e-mail… en ga zo maar door. Ja, waarschijnlijk op veel meer plekken dan dat je denkt.

En op welk medium gelden andere regels of zijn er wel of geen dingen vooraf in te stellen. We hebben daarom voor de meeste gebruikte media de mogelijkheden en tips voor je op een rij gezet. Wil je meer (achtergrondinformatie) lezen over een bepaalde website of software? Lees dan het blog van 3AMI.

uitvaartzorg uitvaart digitale nalatenschapSocial media

Bij Facebook en Instagram kun je het volgende (laten) doen:

  1. Je pagina wordt omgezet in een herdenkingspagina
  2. Je account wordt verwijderd of;
  3. Je Facebook of Instagram profiel blijft online voortbestaan.

Het is dus belangrijk om vooraf te bedenken wat je wilt. Schrijf dit op en bespreek dit met je nabestaanden. Voor Facebook stel je hier je herdenkingsstatus in en voor Instagram doe je dat hier. Bij het definitief verwijderen van je profiel hebben jouw nabestaanden een bewijs nodig van jouw overlijden, zoals een overlijdensakte of nieuwsbericht. Het opslaan of op voorhand delen van je inloggegevens maakt het dus een stuk makkelijker. Heb je een bedrijfspagina op Facebook of LinkedIn? Door een extra beheerder toe te voegen aan je pagina kan diegene de pagina voortzetten wanneer jij er niet meer bent (of de pagina verwijderen).

Een herdenkingsstatus zoals bij Facebook en Instagram kent Linkedin niet. Wat je wel vaker ziet is dat er ‘In Memoriam’, of ‘Ter nagedachtenis aan’ in de kopregel wordt gezet. Hebben je nabestaanden geen inloggegevens, dan kunnen ze een verzoek indienen bij Linkedin om een profiel te laten verwijderen. Dat doe je via deze site.

Meer tips over het beheren van je social media accounts na je overlijden?
Lees het blog van 3AMI

uitvaartzorg uitvaart digitale nalatenschap bitcoin crypteBitcoins en andere crypto

Heb je crypo-valuta in je bezit? Bij een overlijden hebben je erfgenamen recht op deze nalatenschap. Wist je dat Bitcoins, maar ook andere cryptomunten, niet terug te halen zijn zonder de zogenaamde ‘seed phrase’? Zonder dit ‘wachtwoord’, bestaande uit een combinatie van 12 of 24 woorden, kun je niet bij de crypomunten. Zorg er dus voor dat je deze ergens genoteerd hebt staan. Het is ook mogelijk om in crypto te handelen via bijvoorbeeld websites als Bitvavo of LiteBit, daarbij gaat alles online via een account waarbij je moet inloggen. Je doet er dan wel verstandig aan om naast een heel sterk wachtwoord o.a. tweestapsverificatie aan te zetten voor extra beveiliging.

uitvaart uitvaartzorg nijmegen digitale nalatenschap cloud email iPhone laptop AndroidCloudopslag en e-mail

Heb je oude foto’s in de cloud staan van bijvoorbeeld Dropbox? Of staat je mobiele telefoon vol foto’s en andere documenten? Om te zorgen dat jouw documenten en foto’s niet digitaal verstoffen, kun je het beste je inloggegevens achterlaten bij je nabestaanden of stoppen in je digitale kluis. Vergeet ook niet om de inloggegevens om in je mailbox te komen op te slaan, mocht je deze niet via een mailprogramma ophalen. De verschillende cloudopslag websites en e-mailprovides gaan verschillend om met iemands overlijden. Let vooral op bij e-mailadressen die gekoppeld zijn aan bijv. KPN of Ziggo. Deze vervalt 6 maanden na de opzegging en is dan dus niet meer bereikbaar.

Heb je een iPhone, Android toestel of een Microsoft laptop?
In het blog van 3AMI lees je hoe je met deze apparaten het beste je digitale nalatenschap kunt regelen.

Jezelf ontgooglen

Grote kans dat als je jezelf Googlet, of je naam of e-mailadres zoekt via zoekmachines, bepaalde informatie omhoog komt. Voornamelijk info over waar je accounts hebt of zaken over werk of hobby. Wil je dat deze zoekresultaten (na je overlijden) verdwijnt dan zijn er wel wat mogelijkheden, maar dit gaat niet zonder slag of stoot. Je kunt natuurlijk contact opnemen met de betreffende website om jouw foto’s of gegevens te laten verwijderen. Lukt dat door wat voor reden niet? Dan kun je Google vragen jouw informatie uit de zoekresultaten te halen dankzij het zogenaamde ‘Vergeetrecht.’

Wil je jouw gegevens van Google verwijderen?
In het blog van 3AMI lees je hoe je dit vergeetrecht kunt toepassen en wat je ervoor moet doen.

Gewoon doen!

Er komt dus veel kijken bij jouw digitale nalatenschap. Misschien lijkt het goed regelen ervan veel werk, geloof ons voor jouw nabestaanden wordt het uitzoeken ervan als je niks geregeld hebt nog meer werk! Zie het echt als onderdeel van jouw uitvaart wensen.

Nog een extra tip: Als je ervoor zorgt dat van alle online diensten waar je gebruik van maakt een app op je telefoon staat, dan hebben je erfgenamen direct een overzicht van je digitale nalatenschap. Dan is het wel belangrijk dat ze toegang hebben tot je telefoon!

Succes!

Heb je meer vragen over het regelen van je digitale nalatenschap?

> Neem contact op met 3AMI