Skip to main content

Men is steeds meer bezig met duurzaamheid en wat het beste is voor ons klimaat. Ook in de uitvaartverzorging is dit thema populair. Steeds meer mensen kiezen daarom ook vaker voor een natuurbegrafenis. Leven en dood komen zo op een mooie manier samen. Kiezen voor natuurbegraven is kiezen voor rust én een minimale belasting van het milieu. Maar wat komt er allemaal kijken bij het begraven worden in de natuur? Mag dit overal en wat zijn de mogelijkheden? We leggen het voor je uit.

Geschiedenis natuurbegraven

Natuurbegraven is de oudste en meest natuurlijke manier van begraven. Een natuurgraf is voor eeuwig en in harmonie verbonden met de natuur. Het is voor iedereen, ongeacht je afkomst of je geloof.

In het Verenigd Koninkrijk is deze soort van uitvaart al langer populair. Natuurbegraven is daar in 1993 ontstaan als alternatief voor de traditionele manier van begraven. Momenteel zijn er al meer dan 400 natuurbegraafplaatsen, die naast woodland burial ground, ook wel green cemetery, eco cemetery of natural burial ground genoemd worden. De eigenaren van deze stukken grond zijn zeer uiteenlopend: van een lokale gemeente, boer, stichtingen tot landgoedeigenaren en commerciële bedrijven/uitvaartondernemingen.

Ook in de Verenigde Staten, Canada, Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken, Duitsland en Frankrijk groeit het aantal natuurbegraafplaatsen en de natuurbegrafenis in populariteit.

Natuurbegraven in Nederland

Een natuurbegraafplaats in Nederland is een openbaar natuurgebied, waar begraven in de natuur mogelijk is. Net zoals in ieder ander natuurgebied wandelen, fietsen en genieten mensen van de natuur om zich heen. Een natuurbegraafplaats is voor iedereen toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang.

In Nederland zijn speciale gebieden toegewezen als natuurbegraafplaats, momenteel zijn er 32 natuurbegraafplaatsen in ons land. Deze liggen met namen in het zuid- en noordoosten van Nederland.

Op deze plekken kun je zelf je plek kiezen. Wel is de natuur altijd leidend. De plekken op de natuurbegraafplaatsen zijn nauwkeurig bepaald en uitgemeten, zodat de natuur zo min mogelijk wordt belast.

Natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide NatuurbegravenNatuurbegrafenis in de regio Nijmegen

De regio Nijmegen kent een aantal natuurbegraafplaatsen: de meest regionale zijn Landgoed Mookerheide in Nijmegen/Molenhoek, Heidepol in Arnhem en Maashorst in Schaijk (Noord- Brabant).

Een overzicht van de natuurbegraafplaatsen van Natuurbegraven Nederland vind je hier.

Waarom kiezen voor een natuurbegrafenis?

  1. Behoud van de natuur
    Met een natuurbegrafenis draag je bij aan het behoud van de natuur. Er wordt geen (of in ieder geval minder) onderhoud gepleegd dan bij een reguliere begraafplaats, en wordt er geen brandstof gebruikt voor machines. Natuurbegraafplaatsen zijn beschermd en maken kosten om het gebied te onderhouden. Door een natuurgraf te kopen, draag je dus bij aan het in stand houden van een natuurgebied.
  2. Eeuwigdurende grafrust
    Je plek in de natuur is voor altijd. Je betaalt één keer voor jouw plek, je hebt geen verdere grafrechten en er vindt nooit een grafruiming plaats. Hier is eeuwige rust.
  3. Geen zorgen voor nabestaanden
    Een natuurgraf gaat langzaam op in de natuur, je hoeft geen grafmonument te kopen en te onderhouden. Daardoor belast je nabestaanden niet met het verlengen van de grafrechten. Want vaak is er eeuwig grafrecht bij natuurbegraven. Dit betekent dat je voor eeuwig recht hebt op een specifieke plek.
  4. Duurzame uitvaart
    Bij natuurbegraven en natuurbegraafplaatsen staat duurzaam bos- en natuurbeheer hoog in het vaandel. Zo mag de kist, urn of mand worden voor een natuurbegrafenis alleen van natuurlijk afbreekbaar materiaal gemaakt worden. Geurts Uitvaartkisten uit Malden heeft een uitgereide collectie van 100% eco uitvaartkisten die hiervoor geschikt zijn. Ook kleding van overledene. Ook voor de stoffen waarin de overledene begraven wordt, bijvoorbeeld de schoenen, kleding, sieraden, maar ook eventueel de lijkwade, geldt dat het gemaakt moeten zijn van makkelijk afbreekbare stoffen zoals katoen of linnen. Gedenktekens en grafaanduidingen zijn natuurlijk aanwezig in de vorm van een boomschijf met inscriptie. Tevens is de afscheidsceremonie, de begrafenis en de condoleance veelal op één locatie, wat ook meedraagt in duurzaamheid.
  5. Een mooi, liefdevol en natuurlijk afscheid
    Natuurbegraven is de meest liefdevolle en troostende manier van begraven. Tijdens de ceremonie en het begraven is er alle tijd voor het afscheid zelf en de condoleance. Met mooie afscheidsbloemen, rituelen en symbolen en midden in de circle of life: de natuur.

Voorbeelden 100% eco uitvaartkisten

Diverse natuurbegrafenis mogelijkheden

Bij natuurbegraven kun je naast kiezen voor een natuurgraf voor jezelf, ook meerdere plekken naast elkaar reserveren, bijvoorbeeld voor een partner of familielid. Ook kun je kiezen voor samen één natuurgraf. Een natuurgraf mét gedenkboom is ook een optie.

Veel natuurbegraafplaatsen bieden tevens de mogelijkheid aan om een urn, kist, mand of wade te begraven of de as uit te strooien in een graf. Het verstrooien van as op een natuurbegraafplaats is vaak niet mogelijk omdat dit schadelijk is voor de natuur.

Mochten de persoonlijke omstandigheden daarom vragen is er de mogelijkheid om binnen natuurbegraafplaatsen, (alleen binnen de aangesloten natuurbegraafplaatsen van Natuurbegraven Nederland) of op de natuurbegraafplaats zelf, van plek te wisselen.

Wat kost natuurbegraven?

Het grote voordeel van natuurbegraven is dat je eenmalig betaalt voor jouw natuurlijke rustplaats. Ment denkt vaak dat natuurbegraven duur is, maar bij een normale uitvaart betaal je al gauw 2400 euro aan grafrechten en onderhoud, daarbij komt nog een grafsteen vanaf 1500 euro. Bij natuurbegraven zijn er geen onderhoudskosten of hoge kosten voor een grafmomument en er is geen verlening van het grafrecht. Natuurbegraven is op de langere termijn dus zelfs goedkoper. Net als bij reguliere begraafplaatsen is er geen vaste prijs voor een natuurgraf: het verschilt per regio, gemeente of per begraafplaats. De huidige natuurbegraafplaatsen verschillen in grootte en in de soort natuur, wat het moeilijk maakt om overal eenzelfde prijs voor te vragen. De prijs voor een natuurgraf voor onbepaalde tijd bevindt zich meestal vanaf 4250.00 euro, voor urngraven betaal je rond 2000 euro.

Natuurbegraven is mogelijk met een uitvaartverzekering.

Meer weten over een natuurbegrafenis?

Ben jij aan het nadenken over natuurbegraven? Wil je meer informatie over de mogelijkheden? Of heb je direct onze begeleiding of uitvaartverzorging nodig bij een afscheid? Neem contact met ons op, we staan je graag te woord.